Welk soort omheining moet u voor uw paarden kiezen?

Een elektrische of houten omheining? Het is een vraag die veel paardenhouders zich stellen.

Elektrische of houten omheining? Veel paardenhouders vragen zich af voor welk systeem ze het beste kunnen kiezen. Ze gaan vaak voor een elektrische omheining aangezien die veel goedkoper is dan een traditionele houten afsluiting. Die laatste heeft echter tal van voordelen, onder meer qua stabiliteit. Zou het dan niet ideaal zijn om de 2 omheiningssystemen te combineren?

Elektrische omheining
Houten omheining met elektriciteit

Elektrische omheining voor paarden

Betrouwbaarheid

Een elektrische omheining is niet altijd betrouwbaar. Een batterij die zich bij contact met het gras ontlaadt, draden die door de wind loskomen uit de isolatoren, een defecte batterij of kapotte draden ... veel paardenhouders hebben al te maken gehad met zulke problemen. Zelfs als u de installaties regelmatig inspecteert en goed onderhoudt, kunnen defecten altijd en overal optreden, en paarden hebben dat snel door. In tegenstelling tot houten omheiningen, die een nagenoeg feilloze bescherming bieden, is het dus opletten geblazen met elektrische omheiningen.

Doeltreffendheid

Een reëel risico op ontsnapping Een paard geraakt veel vlotter over een elektrische omheining dan een houten afsluiting. De elektrische omheining is minder zichtbaar en vormt dus geen visueel obstakel. Het paard zal vlugger proberen te ontsnappen en de kans op verwonding is heel groot, wanneer het bijvoorbeeld in de draden blijft hangen. Dat risico is zelfs nog groter bij warm weer aangezien de draden dan gaan doorhangen. Bovendien wordt de paardenhouder aansprakelijk gesteld voor eventuele schade die zijn dier aanricht. Uiteraard is er altijd wel een klein risico, ook met een houten omheining. Sommige paarden duwen bijvoorbeeld tegen de dwarsbalken om uit de wei te kunnen.

Levensduur

Naargelang het type paaltjes dat u kiest (plastic of staal) gaat de elektrische omheining veel langer mee dan de houten afsluiting, die uiteindelijk gaat rotten. Een omheining waar elektriciteit op staat krijgt het ook minder zwaar te verduren want het paard zal al snel begrijpen dat het de draden beter niet aanraakt.

Daarnaast is een elektrische omheining veel gemakkelijker en sneller geïnstalleerd. Het is een van de redenen waarom dat systeem bijna altijd wordt ingezet voor mobiele omheiningen, bijvoorbeeld om een tijdelijke standplaats af te bakenen.

Houten omheining voor paarden

Veiligheid

Ideaal om vandalisme en diefstal tegen te gaan Een elektrische omheining zal geen mensen met slechte bedoelingen of vandalen kunnen tegenhouden aangezien ze heel makkelijk te vernietigen is. De houten omheining biedt daarentegen veel meer weerstand. Dat is een enorm voordeel gezien de waarde van sommige competitiepaarden.

Mooi uitzicht

Hout is een hoogstaand en natuurlijk materiaal waarmee u prachtige omheiningen kunt optrekken die helemaal opgaan in het landschap. Ze tillen het uitzicht van de infrastructuur voor uw paarden meteen naar een hoger niveau. De houten afsluiting is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar voor een nog harmonieuzer geheel.

De houten omheining met elektriciteit

De elektrische omheining mag dan een aantal nadelen hebben, ze is wel perfect inzetbaar als u ze combineert met een houten afsluiting. Dan zorgt ze immers voor extra beveiliging boven op de houten afsluiting.

De voordelen van een gecombineerde omheining uit hout met schrikdraad

 • U voorkomt dat het paard aan het met zout geïmpregneerde hout begint te knabbelen.
 • De paarden duwen niet tegen de dwarsbalken, waardoor de omheining langer meegaat.
 • Ook bij een elektrisch defect staan de paarden veilig.

Hoe brengt u elektriciteit aan op een houten omheining?

In de praktijk is een elektrische draad of een lint op een bepaalde hoogte voldoende om de paarden tegen te houden. Die plaatst u ter hoogte van de bovenste dwarsbalk van de houten omheining. Er zijn meerdere mogelijkheden qua materiaal:

 • Linten: beter zichtbaar maar de wind heeft er meer vat op waardoor ze makkelijker loskomen uit de isolatoren. Ze bestaan in verschillende breedtes en kleuren. Ze zijn ook gevoeliger, bijvoorbeeld bij sneeuw.
 • Koord: makkelijker te installeren maar minder zichtbaar. Koorden bestaan in verschillende diameters met 6 mm als minimum. Een koord is goedkoper en steviger. Dat kan ook een nadeel zijn aangezien het koord niet knapt als het paard erin verstrikt geraakt.

Isolatoren en schrikdraadapparaten

De isolatoren worden rechtstreeks aan de palen vastgemaakt. Het is zinvol om voor een schuivend en verstelbaar systeem te kiezen aangezien de elektrische draden naargelang van het seizoen samentrekken of net losser gaan hangen. Als de wei zich in de buurt van een woning bevindt, dan kunt u het schrikdraadapparaat direct op het netwerk van het huis aansluiten. In het andere geval wordt eerder gekozen voor een schrikdraadapparaat met accu. Dat moet regelmatig nagekeken worden en er bestaan twee types:

 • Met oplaadbare batterij: krachtiger dan een apparaat op gewone batterijen en kan dus moeiteloos langere omheiningen voeden. Dit type beschikt soms over een zonnepaneel.

 • Met 12 V-batterij: niet oplaadbaar en dus met een beperkte levensduur van ca. 150 dagen. Een station op gewone batterijen is een stuk minder krachtig dan een station met oplaadbare batterij. De elektrische ontlading zal dus ook zwakker zijn en de lengte van de omheining kleiner. Bovendien ontlaadt dit type station zich heel snel bij contact met planten.

Schrikdraadapparaten paardenomheining
Paardenomheining met elektriciteit

Vergelijkende tabel

Omheining Uitzicht Levensduur Doeltreffendheid Veiligheid
Elektrisch
Hout
Hout met elektriciteit

Zoals uit deze vergelijking blijkt, is de houten afsluiting voor paarden, uitgerust met een elektrificatiesysteem of schrikdraad de installatie die de meeste voordelen biedt.

 • Ze ziet er het mooist uit.
 • Ze gaat langer mee aangezien het paard niet aan het hout knabbelt of ertegen duwt.
 • Ze is uiterst doeltreffend dankzij een zichtbare en stevige barrière en daarbovenop nog eens elektrische bescherming die het paard afschrikt.
 • Ze biedt optimale beveiliging tegen indringers of ontsnappende dieren (zelfs bij een elektrisch defect).

Laatste tips

Voor we afronden volgt hier nog wat praktische informatie om uw houten omheining voor paarden uit te rusten met schrikdraad:

 • Plaats de onderste draad op 15-20 cm van de grond.
 • Laat maximaal 20 cm tussen 2 elektrische draden of tussen de schrikdraad en de houten dwarsbalk.
 • Breng minstens een draad aan de bovenkant van de omheining aan om te voorkomen dat het paard erover springt.
 • De aanbevolen spanning voor de geleiders is minstens 4500 V.
 • Kies voor een schrikdraadapparaat met minstens 1,5 J impulsenergie.

Om af te sluiten geven we nog mee dat u moet voorkomen dat de paarden met hun hoeven verstrengeld raken in de draden, als ze bijvoorbeeld over de grond rollen. Span de draad goed strak of kies een draad die makkelijk breekt zodat uw dier niets overkomt.

Gezien de vele keuzemogelijkheden komen wij graag langs om samen met u de beste oplossing voor uw project te vinden.

Hebt u nog vragen? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Delen opWhatsAppLinkedIn