10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen

10 dingen om aan te denken alvorens een houten omheining te bouwen

Zelfs voordat u begint met de bouw van een houten omheining, zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden.

Er is dan ook een optimale planning nodig om de stabiliteit, de betrouwbaarheid en de levensduur van de toekomstige omheining te garanderen. Uiteraard moet men rekening houden met algemene vragen met betrekking tot het terrein, maar ook in het bijzonder denken aan de veiligheid van de paarden.

Voorafgaande vragen

1. Weide of paddock?

De bestemming van de omheining zal een grote invloed hebben op het ontwerp, met name met betrekking tot het impregneren. Waarover gaat het precies? Tijdens het impregneren wordt een product onder hoge druk ingespoten in de lege houtcellen. Hierdoor wordt het hout min of meer duurzaam beschermd tegen slecht weer, schimmel en andere insecten.

Met het innovatieve DeepProtect-impregnatieproces zet het DURAfence-omheiningssysteem nieuwe maatstaven op het gebied van duurzaamheid.

Zout (olijfgroene kleur) of kleurzout (kastanjebruine of zwarte kleur) biedt bescherming gedurende ongeveer 7 tot 10 jaar. Dit product is volkomen onschadelijk en daarom geschikt voor longeerringen, paddocks en andere pistes.

2. Alleen voor paarden?

Het is uiteraard noodzakelijk om de omheining aan te passen aan elke diersoort. Als we alleen paarden willen laten grazen, dan volstaat een eenvoudige houten omheining die eventueel van elektriciteitsdraad wordt voorzien. Als dat niet het geval is, moet op het onderste gedeelte van de omheining  een extra vlechtwerk worden aangebracht. Dit voorkomt dat er kleinere dieren onder de omheining zouden doorkomen.

3. Met of zonder elektrificatie?

Houten omheiningen bieden talrijke voordelen ten opzichte van elektrische omheiningen: paarden kunnen er niet in verstrikt raken, wat het risico op verwonding vermijdt. Ook het risico op ontsnapping is beperkt: de planken vertegenwoordigen een indrukwekkende visuele barrière, wat niet zo is in het geval van elektrische omheiningen waar de draden soms zelfs los kunnen komen. De betrouwbaarheid van de zogenaamde schrikdraad is ook onzekerder, bijvoorbeeld in het  geval van batterijuitval.

Als we willen genieten van de voordelen van beide omheiningstypes, is het uiteraard mogelijk om de planken van een houten omheining te voorzien van een elektriciteitsdraad. Dit betekent echter bijkomende kosten en moeite.

4. Voor welke paarden?

Bij het ontwerpen van de omheining dient men natuurlijk te weten welke paarden zullen worden afgeschermd. De hoogte, het aantal planken en dergelijke verschillen dan ook in functie van de grootte van de paarden, hun morfologische kenmerken, hun temperament, hun kracht, enz.

In het algemeen moet de hoogte van de omheining gelijk zijn aan 4/5 van de schofthoogte van het grootste paard aanwezig op de wei.

De situatie van het terrein

Bij het ontwerpen van een omheining van een weideland moeten ook de situatie en de eigenschappen van het terrein in acht worden genomen. Op een droog terrein wordt dan ook niet op dezelfde manier gewerkt als op een vochtig terrein. Op dezelfde manier zal men specifieke oplossingen moeten overwegen als het terrein te steil is of als er wegen in de buurt zijn.

5. De kwaliteit van de bodem

Om de robuustheid van de toekomstige omheining te kunnen garanderen, is het essentieel om de palen diep genoeg in de grond te plaatsen - minimum een derde van zijn totale lengte. De gaten kunnen worden gemaakt met behulp van een avegaar. Wanneer de bodem vooral uit vochtige of losse grond bestaat, moet men soms de palen betonneren.

6. De helling van het veld

Bij de poortkeuze moet men rekening houden met de helling van het veld. Als de helling steil is, is het belangrijk om grote openingen te voorkomen en gebruik te maken van twee kleinere poorten.

7. De wegen in de buurt

Als er zich wegen in de onmiddellijke omgeving bevinden, kan het interessant zijn om een bijkomende beveiliging toe te voegen aan de poort, zoals een hangslot. De voorkeur gaat ook uit naar een weidepoort die naar binnen opengaat om te vermijden dat de openende delen het verkeer belemmeren.

De keuze van de omheining

8. Houtsoorten

Om de houtsoort te kiezen, moet men het type van de paal van de toekomstige omheining kennen: ontschorst, gefreesd of vierkant. De hoeveelheid spinthout, het houtgedeelte dat kan worden geïmpregneerd, varieert in functie van de houtsoorten. Sparrenhout bevat heel weinig. Deze houtsoort is daarom zeer geschikt voor ontschorste palen. Voor gefreesde en vierkante palen is er veel meer nodig. Tijdens de fabricage ervan  wordt bijna 40 % van het hout verwijderd om gelijkmatige palen te verkrijgen. In dit geval raden we dennenhout aan.

9. Het aantal steunplanken

Het aantal planken wordt uiteraard bepaald door de hoogte van de toekomstige omheining. Zoals hierboven al vermeld, wordt de hoogte bepaald door de soort paarden die de weide zullen gebruiken. In functie van het soort paard zijn dit de mogelijkheden:

  • Omheiningshoogte = 130 cm à 2 planken
  • Omheiningshoogte = 155 cm à 2 of 3 planken
  • Omheiningshoogte = 185 cm à 3 of 4 planken

10. Enkelvoudige of dubbele poort?

De enkelvoudige poorten hebben doorgaans een opening tot 3,50 meter. Ze zijn bijzonder handig in het geval van een longeerring of paddock, want de ruiter kan het paard vasthouden met één hand en de poort openen met de andere hand. Deze opening laat toe soms met een trekker binnen te rijden.

Voor weilanden of locaties die moeten worden bereden door grote landbouwmachines, bijvoorbeeld met een valhek, moet men rekenen op minimaal 4 meter opening en opteren voor een dubbele poort.

Merk op dat de situatie van het terrein (zie hierboven) ook een invloed heeft op de keuze van de poort.

Omring uzelf met professionals

U merkt het, de aanleg van een houten omheining voor paarden is niet zo eenvoudig. Het is essentieel om het ontwerp zo gedetailleerd mogelijk uit te werken om een bevredigend resultaat te bekomen.

Het gebruik van een professional is daarom vaak noodzakelijk. Bedrijven zoals Peter Müller hebben hun ervaring in dit domein duidelijk bewezen en zijn bovendien expert in de gerelateerde gespecialiseerde werktuigen waardoor de fabricage en de montage sneller en nauwkeuriger gebeuren.

Al meer dan 30 jaar is Peter Müller uw partner voor paardenomheiningen.

Contacteer ons vrijblijvend voor een offerte!

Delen opWhatsAppLinkedIn