Welk soort omheining voor paarden ?Welk soort omheining voor paarden ?

Welk soort omheining voor paarden ?

Elektrische of houten omheining ? Veel paardenhouders weten niet altijd voor welk systeem zij best kiezen.

Elektrische of houten omheining ? Veel paardenhouders weten niet altijd voor welk systeem zij best kiezen. Ze gaan vaak voor een elektrische omheining aangezien deze veel goedkoper is dan een traditionele houten omheining. De laatste heeft echter grotere voordelen, onder meer qua stabiliteit.

Zou het dan niet beter zijn om de 2 omheiningssystemen te combineren?

Een elektrische omheining is niet altijd betrouwbaar

Een batterij die zich bij contact met het gras ontlaadt, draden die uit de isolatoren los komen, een defecte batterij of kapotte draden – veel paardenhouders hebben al te maken gehad met zulke problemen. Ondanks regelmatige inspecties en perfecte onderhoud van de installaties kunnen defecten altijd en overal optreden – en paarden vinden deze makkelijk. In tegenstelling tot houten omheiningen, die een nagenoeg feilloze bescherming bieden, zijn elektrische omheiningen niet helemaal betrouwbaar.  

Het risico van ontsnapping

Voor het paard is een elektrische omheining makkelijker te overwinden dan een houten. De elektrische omheining is minder zichtbaar en vormt dus geen visueel obstakel. Het paard zal vlugger proberen te ontsnappen en de kans op verwonding is heel groot door b.v. in de draden te blijven hangen. Deze kans is zelfs nog groter wanneer het warm is aangezien de draden dan meestal losser hangen. Bovendien zou de paardenhouder verantwoordelijk worden gemaakt voor eventuele schade die het paard veroorzaakt. Uiteraard is er altijd wel een klein risico, ook met een houten omheining. Sommige paarden duwen b.v. tegen de dwarsbalken om uit de wei te kunnen.

Vandalisme en diefstal vermijden door een houten omheining

Een elektrische omheining zal geen vandalen of mensen met slechte bedoelingen kunnen tegenhouden aangezien ze heel makkelijk te vernietigen is. De houten omheining biedt daarentegen veel meer weerstand. Dit is een enorm voordeel gezien de waarde van sommige competitiepaarden.

Houten en elektrische omheining combineren : ideaal

De elektrische omheining zal dan wel goedkoper zijn dan zijn houten concurrent, ze vraagt dan ook wel meer onderhoud en is minder betrouwbaar. Als ze nu wordt gecombineerd met een houten omheining komen haar voordelen wél tot hun recht: de paarden knabbelen niet op het hout dat met zout geïmpregneerd is en ze duwen ook niet tegen de dwarsbalken… en moest er eens een elektrische panne zijn blijven de paarden steeds beschermd.

In de praktijk is een elektrische draad of een lint op een bepaalde hoogte voldoende om de paarden tegen te houden. Deze moet best op de bovenste dwarsbalk van de houten omheining geplaatst worden. Er zijn meerdere mogelijkheden qua materiaal:

  • linten : beter zichtbaar maar ook minder resistent bij wind waardoor ze makkelijker uit de isolatoren springen. Ze bestaan in verschillende breedtes en kleuren. Ze zijn ook gevoeliger b.v. bij sneeuw.
  • koord: makkelijker te installeren maar minder zichtbaar. Koorden bestaan in verschillende diameters – 6mm is het minimum. Een koord is economischer en steviger. Dit kan wel ook een nadeel zijn aangezien het koord niet gaat scheuren als het paard erin verstrikt geraakt.

Isolatoren en elektrificatoren : welke kiezen ?

De isolatoren worden direct aan de palen vastgemaakt. Het is beter om een schuivend en verstelbaar systeem te voorzien aangezien de elektrische draden naar gelang van het seizoen samentrekken en ontspannen. Bevindt zich de wei in de buurt van een woning kan de schrikdraadapparaat direct aan het netwerk van het huis worden aangesloten. Is dit niet het geval gaat men eerder kiezen voor een schrikdraadapparaat met accu. Deze moet regelmatig nagekeken worden en er bestaan twee types :

  • met batterij : oplaadbaar en soms met zonnepaneel. Een station met batterij heeft meer kracht dan een station met cel en kan dus langere omheiningen moeiteloos voeden.
  • met cel (12 V): niet oplaadbaar en dus met een beperkte levensduur, ca. 150 dagen. Een station met cel heeft veel minder kracht dan een station met batterij. De elektrische ontlading zal dus ook veel zwakker zijn en de lengte van de omheining kleiner. Bovendien ontlaadt dit type station zich heel rap wanneer er contact met planten is.

Gezien de grote keuze aan mogelijkheden komen wij graag langs om samen met u de beste oplossing voor uw project te vinden.

Hebt u nog vragen ? Aarzel dan niet ons vrijblijvend te contacteren.