Een paardenomheining op de juiste manier bouwenEen paardenomheining op de juiste manier bouwenEen paardenomheining op de juiste manier bouwenEen paardenomheining op de juiste manier bouwenEen paardenomheining op de juiste manier bouwen

Een paardenomheining op de juiste manier bouwen

Waarop moet men bij een paardenomheining letten? Eerst en vooral moeten twee doelstellingen vervuld zijn: Zij moet de dieren allemaal binnen houden en tegelijk diervriendelijk zijn.

Lang genieten van de weideomheining dankzij deskundige montage

Beweging en grazen zijn heel belangrijk voor de gezondheid van paarden. Een vakkundig gemonteerde weideomheining beschermt mens en dier. Vaak zijn gewonde of uitgebroken paarden en zelfs verkeersongevallen het resultaat van slecht geconcipieerde en amateuristisch gebouwde paardenomheiningen. Aangezien het de taak van de paardenhouder is, voor een stabiele weideomheining te zorgen, moet hij vervolgens de veroorzaakte schade vergoeden.

Waarop moet men bij een paardenomheining letten? Eerst en vooral moeten twee doelstellingen vervuld zijn: Zij moet de dieren allemaal binnen houden en tegelijk diervriendelijk zijn.

De dieren binnen houden

Paarden zijn van natuur uit vluchtdieren. Zodra zij een mogelijkheid zien breken ze uit. Een elektrische omheining met nauwelijks zichtbare strengen bv. verhoogt daardoor de vluchtgevaar. Ook hoogte en stabiliteit van de omheining zijn heel belangrijk: staat de omheining te laag of instabiel door schuine palen is de vluchtgevaar even zo groot.

Diervriendelijke paardenomheining

En slechte paardenomheining kan de dieren verwonden. Als een paardenwei bv. alleen door koorden omheind wordt kunnen (jongere) paarden in de koorden verstrikt raken. In het ergste geval kan een paard daarbij zo erg gewond raken dat het geëuthanaseerd moet worden. Verwondingsgevaar bestaat ook bij prikkeldraad – vermijden dus.

Stabiel of elektrisch hek?

Elektrisch hek of stabiel hek uit hout, kunststof of metal? Bij een stabiel hek verdwijnt het gevaar dat de dieren gewond raken. Ook uitbreken wordt vermeden: de dwarsbalk – waarvan 2, 3 of meer gemonteerd worden – vormen een indrukwekkende optische barrière die niet door een elektrisch hek te evenaarden is – vooral niet eens de strengen losjes naar beneden hangen. Een ander nadeel van elektrische hekken: zodra de elektrische spanning vermindert – bv. door struiken, gras of takken – grijpen de paarden graag de kans om te vluchten.

Waarom paardenomheining uit hout?

Met de juiste voorbehandeling (DeepProtect-impregnatie) blijven weideomheiningen uit hout meer dan 10 jaar goed. Dierenhouders moeten dus niet vrezen voor uitgebreid onderhoud van het houten hek. Moderne paardenomheiningen uit hout zijn jarenlang weer- en windbestendig en dragen door hun natuurlijk uiterlijk bij aan een mooie landschap.

Waarop moet u letten bij het bouwen van een paardenomheining uit hout?

Voor de hoogte van de omheining of van de bovenste dwarsbalk geldt als vuistregel:

Hoogte = min. 4/5 van de schofthoogte van het grootste paard op de wei

De palen moeten minstens voor 1/3 van hun lengte in de grond raken om de stabiliteit van het hek te kunnen garanderen. Bij gemengd gebruik van de wei moet het onderste gedeelte van het hek, indien nodig, van draad voorzien worden.

Bij de poort moet eveneens opgelet worden: het is van belang dat de houten framezorgvuldig in elkaar gestoken en vastgebout wordt. Bovendien wordt de stabiliteit gegarandeerd door een diagonaal element. Scherpe randen, gesplinterd hout, uitstekende spijkers of draadgaas moeten overal vermeden worden.

Wie bouwt paardenomheiningen?

Een paardenhek dat duurzaam is, de dieren binnen houdt en bovendien mooi aan te zien is – dit vraagt om professioneel werk. Daarom hebben we bij Peter Müller het modulaire DURAfence omheiningssysteem ontwikkeld. In 4 eenvoudige stappen kunt u een individuele weideomheining configureren die aan uw eisen en kwaliteitscriteria voldoet.

Dankzij de modernste uitrusting en het deskundig personeel bieden wij:

Een DURAfence weideomheining is altijd uniek: individueel configureerbaar, afhankelijk van het terrein.

Ontdek het DURAfence omheiningssysteem

Delen opWhatsAppLinkedIn