Houtpoort voor paarden - Kwalitatief hoogstaande DURAfence poortVergrendeling van de poortWitte poort - Ook in andere kleuren verkrijgbaar

Hoe een houten poort kiezen voor een paardenomheining?

Voor vele paardeigenaars is de keuze van een poort een echte puinhoop. Hoe erkend men een kwalitatief hoogstaande houten poort? Waarop moet men letten?

Wat bepaalt de kwaliteit van een houten poort? In de eerste plaats dient deze solide, praktisch en ergonomisch te zijn. De poort moet een lange levensduur hebben en de veiligheid van de mensen en de paarden waarborgen. Alvorens de poort te installeren, dient u na te denken over de breedte en dit in functie van het toekomstige gebruik.

Kies dikkere houtsoorten

De belangrijkste troef van een goede houten poort is ongetwijfeld de stevigheid ervan. De palen zijn dikker dan die van een gewone omheining. Deze palen zijn altijd vierkant omdat er scharnieren tegen moeten worden bevestigd. Om de stabiliteit van de poort te garanderen worden de palen op een diepte van één meter gebetonneerd. De dwarsbalken en stijlen zijn ook dikker dan bij een gewone omheining. Bij Peter Müller raden wij structureel houtwerk aan van 8 cm dik. Alle houtsoorten worden uiteraard vooraf bewerkt en de montage gebeurt met pen en gat dan wel door een T-verbinding op halve dikte. Vervolgens worden deze stevig vastgeschroefd.

De materiaalkeuze: gewone spar, gegalvaniseerd ijzerwerk

Altijd met het oog op een betere stabiliteit zijn DURAfence poorten uitgerust met een diagonale stijl. Deze laat een optimale verdeling toe van het gewicht van de poort op de palen waarop de scharnieren zijn bevestigd. Die laatste kunnen altijd worden versteld om zo de poort weer mooi recht te laten hangen als deze met de tijd wat is doorgezakt.

Een laatste opmerking wat betreft de materiaalkeuze: ga altijd voor verzinkte schroeven die bestand zijn tegen weer en wind evenals de zuurtegraad van het hout. Laat uw voorkeur uitgaan naar gedroogde en met zorg gladgeschaafde vurenhout in plaats van den waarvan het hout te veel knoesten heeft.

Enkelvoudige of dubbele poort?

Doorgaans hebben enkelvoudige poorten een opening tot 3,5 meter. Deze worden gebruikt om een paddock te betreden, daar de ruiter het paard met één hand kan vasthouden en met de andere hand de poort kan openen. Een opening van 3,5 meter laat ook toe dat er occasioneel een tractor het terrein komt opgereden. Als u een grotere opening wenst, kiest u best voor een dubbele poort. Als u vaak met een landmachine – een eg bijvoorbeeld – het terrein betreedt, dient u minimaal 4 meter te rekenen

Denk aan hellingen en aan de weg!

Let op, het volstaat niet om enkel de breedte van de landmachine te meten! Als u niet recht door de poort kunt, kiest u beter een iets groter model, daar de machine uit koers kan raken. Denk ook goed na als uw poort op een helling of een weg/straat uitgeeft. In dit geval gaat u best voor een dubbele poort waarvan de openslaande vleugels korter zijn. Indien mogelijk, kies dan voor een opening naar de terreinzijde toe, anders zou u het verkeer kunnen hinderen.

Vermijd te grote uitsparingen

De veiligheid van een poort kan met diverse middelen worden verhoogd. In elk geval dient u te grote uitsparingen tussen de dwarsbalken of de palen en de poort zelf te vermijden, daar paarden er hun kop of poot kunnen doorstekken en zo zichzelf verwonden. Bij Peter Müller raden wij altijd aan de poort gelijk met de omheining te plaatsen, om zo te vermijden dat ruiters zich blesseren wanneer zij er met hun paard langs passeren. Als uw houten omheining is uitgerust met een elektrische kabel, raden wij u aan deze in de grond te stoppen in plaats van te kiezen voor een weinig fraaie ophanging in open lucht. In het laatste geval zou u deze kunnen losrukken wanneer u met een landmachine voorbijkomt.

De poorten van Peter Müller: personaliseerbare kwaliteitspoorten

Bij Peter Müller beschikken wij over een ruim gamma aan standaardpoorten. Indien u dit wenst, kunnen wij ook een poort op maat maken, wat bijzonder interessant is voor toegangspoorten waarvan de afmetingen vaak door de omstandigheden worden bepaald. Optioneel kunnen deze poorten worden uitgerust met een afstandsbediening, een slot of een klink. De beugel voor hangsloten is standaard bij onze poorten. 

Delen opWhatsAppLinkedIn